اقلیم و شرایط آب و هوایی کشورمان ایران، گستردگی قابل توجهی دارد.
علاوه بر این رطوبت هوا در شهرهای شمالی و جنوبی ایران زیاد بوده، در عین حال در شهرهای مرکزی کشور، اقلیم خشکی را داریم.
این تنوع فراوان آب و هوا، باعث می شود که هنگام انتخاب و خرید Cooling tower، نیاز به تجربه و دقت زیادی باشد.
به خاطر تنوع آب و هوایی ایران، طراحی ابعاد و ظرفیت تجهیزات سرمایش صنعتی، با مناطق دیگر تفاوت دارد. همانطور که گفتیم ما آب و هوای متفاوتی را در شهرها و استانهای ایران تجربه می کنیم.
آب و هوای ایران به چهاردسته ی اقلیم معتدل و مرطوب(سواحل جنوبی دریای خزر)، اقلیم سرد و نسبتا خشک(کوهستان های غربی و شمال غرب)، اقلیم گرم و خشک(فلات مرکزی) و اقلیم گرم و مرطوب (سواحل جنوبی) دسته بندی می شود.
سواحل دریای خزر دارای آب و هوای معتدل و بارندگی فراوان، رطوبت زیاد هوا و اعتدال درجه حرارت می باشد. دمای هوا در روزهای تابستان معمولاً بین 25 تا 30 درجه ی سانتیگراد و شب ها بین 20 تا 23 درجه سانتیگراد و در زمستان معمولاً بالای صفر است. بارش در تابستان نیز اغلب به صورت رگبار می باشد. استانهای مازندران، گلستان و گیلان و شهرهای رشت، بندر انزلی، بابلسر و گرگان در این منطقه قرار دارند. در بخش های گرم و معتدل، وت-بالب برای طراحی کولینگ تاور در حدود 25 تا 27 درجه سانتیگراد است.
کوهستان های غربی که دامنه های غربی رشته کوه های مرکزی ایران را شامل می شوند با توجه با اینکه میانگین دمای هوا در گرمترین ماه سال در آن ها بیش از 10 و میانگین حداقل دمای هوا در سردترین ماه کمتر از 3- درجه سانتیگراد است. در این اقلیم زمستان ها طولانی، سرد و سخت بوده و چندین ماه از سال زمین پوشیده از یخ است. میزان بارندگی در تابستان کم و در زمستان زیاد است. فصل بهار کوتاه است و زمستان و تابستان را از هم جدا می کند. شهرهای تبریز، ارومیه، سنندج و همدان در این اقلیم قرار دارند. همچنین استانهای آذربایجان غربی و شرقی، ارومیه، کردستان، همدان، کرمانشاه، زنجان داخل اقلیم سرد ایران هستند.
در اقلیم سرد، دمای حباب مرطوب، بین 16 تا 19 درجه سانتیگراد می باشد و کولینگ تاورها کمترین دمای آب را در تابستان در این مناطق میدهند.
در این اقلیم که بیشتر مناطق نیمه استوایی را شامل می شود، به دلیل وزش باد هوا بسیار خشک است. تابش مستقیم آفتاب در این مناطق شدید است. آسمان این مناطق، در بیشتر مواقع سال بدون ابر است ولی معمولاً بعد از ظهرها در اثر گرم شدن و حرکت لایه های هوای نزدیک به زمین، مه و طوفان گرد و غبار پدید می آید.
رطوبت کم و نبودن ابر در آسمان باعث می شود دامنه ی تغییرات دمای هوا در این مناطق بسیار زیاد شود. در تابستان، تابش آفتاب در طول روز سطح زمین را تا 70 درجه ی سانتیگراد(در کویر) گرم می کند. در حالی که در هنگام شب به 15 درجه ی سانتیگراد یا پایین تر می رسد. زمستان ها سخت و سرد و تابستان ها گرم و خشک است. این اقلیم شامل منطقه ی بیابانی و نیمه بیابانی می شود.تهران، مشهد، اصفهان و شیراز از جمله مناطق نیمه بیابانی و شهرهایی چون زاهدان و یزد از جمله مناطق بیابانی به حساب می آیند.
عدد WET-BULB در این استانها و شهرها بین 18 تا 25 درجه سانتیگراد در نظر گرفته می شود. جالب است بدانید در شهرهایی مثل یزد، شیراز و کرمان با وجود تابش شدید آفتاب، مقدار وت بالب بین 18 تا 20 درجه سانتیگراد می باشد. این دمای پایین حباب مرطوب، بخاطر خشکی اقلیم حادث می شود. برج های خنک کن در این استانها و مناطق هم می توانند دمای آب پایین را در خروجی تحویل دهند.
سواحل جنوبی ایران که به وسیله ی رشته کوه های زاگرس از فلات مرکزی جدا شده اند، تابستان های بسیار گرم و مرطوب و زمستان های معتدل دارند. در این مناطق حداکثر دمای هوا در تابستان به 40 تا 50 درجه ی سانتیگراد و حداکثر رطوبت نسبی آن به 80 الی 90 درصد می رسد. در این اقلیم رطوبت هوا در تمام فصل های سال بالاست و به همین دلیل اختلاف درجه ی حرارت هوا در شب و روز و در فصل های مختلف کم است. در این مناطق تابش آفتاب زیاد است. شهرهای بندرعباس، جاسک، آبادان و اهواز دارای آب و هوای گرم و مرطوب هستند. به طور کلی میزان بارندگی در سواحل خلیج فارس منظم تر از سواحل دریای عمان است. سواحل دریای عمان تحت تأثیر بادهای موسمی اقیانوس هند قرار دارند و دارای باران های نامنظم و خشکسالی های فراوان هستند. استانهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان در این اقلیم قرار گرفته اند. وت بالب اکثر شهرهای جنوب ایران بین 26 الی 32 درجه سانتیگراد در نظر گرفته می شود. طراحی و ساخت کولینگ تاور برای جنوب کشور، نیاز به تخصصف دانش و تجربه زیادی دارد.
در به خاطر تفاوت قابل توجه در شرایط آب و هوایی شهرهای مختلف، برای برج های خنک کن صنعتی، انتخاب و محاسبه باید بر اساس شرایط فرآیندی باشد.
روش اصولی طراحی برج خنک کننده صنعتی، استعلام بر اساس اطلاعات زیر است :
- نوع کولینگ(مدار بسته، باز یا هیبریدی)
- دبی آب در گردش
- دمای آب گرم پروسس
- دمای آب سرد خروجی کولینگ
- وت بالب و شرایط دمای محل پروژه
بر اساس وضعیت دمایی و اقلیمی شهر و استان، ما مقاله های ویژه ای در مورد انتخاب برج خنک کننده تهیه کرده ایم. در این بخش می توانید لینک این مقاله ها را ملاحظه کنید.
انتخاب کولینگ تاور در خوزستان، هرمزگان و بوشهر
برح خنک کن برای استان یزد
برج خنک کننده مناسب کردستان